06-12695193 info@orthofysio.nl

Fysio- en manuele therapie

voor kinderen en volwassenen

Fysiotherapie

In geval van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat kun je bij een fysiotherapeut terecht. Het gaat hierbij om functiestoornissen aan pezen, spieren of gewrichten, maar ook aandoeningen aan organen of het zenuwstelsel. 

Door onze drukke en gestreste samenleving, een zittend beroep of een bepaalde overbelasting, ontstaan er afvalstoffen en triggerpoints (‘knopen’) in je spieren. Je kunt last hebben van een blessure, pijnklachten of bewegingsbeperkingen. Fysiotherapie kan hierbij een effectieve behandelmethode zijn, al dan niet gecombineerd met orthomoleculaire adviezen. Met de juiste voeding/supplementen kun je namelijk veel invloed hebben op pijnklachten en ontstekingsactiviteit in het lichaam. Wist je bijvoorbeeld dat het vetzuur omega 3 (bijvoorbeeld uit visolie, walnoten en lijnzaad) ontstekingsremmend werkt?

Wij zijn graag ‘hands-on’ bezig, bijvoorbeeld bij rug-, hoofdpijn-, nek-, schouder-, knie- en bekkenklachten. Als master manueel therapeut hebben wij geleerd om specifieker te kunnen diagnosticeren en behandelen. 
We streven daarbij naar optimale bewegingsvrijheid van alle gewrichten, zenuwen en weefsels. 

Wij zijn BIG-geregistreerd en ingeschreven in het kwaliteitsregister van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) als fysiotherapeut en als master manueeltherapeut. 

Logo KNGF

Manuele therapie

Een manueel therapeut heeft na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie gevolgd.
Een Master Manueel Therapeut (MMT) heeft extra kennis opgedaan op het gebied van (wetenschappelijke) diagnostiek, therapie en manuele vaardigheden. Therapie wordt toegepast bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of zenuwen.

Bijvoorbeeld:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • heup- en bekkenklachten

Het doel van de therapie is zowel het herstellen of verminderen van de functiestoornissen en de pijn alsook het verbeteren van de vaardigheden in de dagelijkse activiteiten, het werk en in de sport. De manueel therapeut past specifieke technieken op de gewrichten toe, om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. Dit worden mobilisaties genoemd eventueel aangevuld met gedoseerde impulstechnieken, oftewel manipulaties. Een mobilisatie is een repeterend toegepaste techniek, meestal in de beperkte bewegingsrichting. Een manipulatie is een mobilisatie in een eindstand, uitgevoerd met een gedoseerde snelheid met een korte impuls. Het is een zuivere, voor de patiënt passieve, beweging waarbij een klikkend geluid kan optreden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd, maar niet pijnlijk gevoel.

 

Specialisaties: o.a. Kinder-manuele therapie | Dry- needling | Medical Taping | Mulligan concept | Knie-en schouderproblemen

Inge werkt als fysiotherapeut, manueeltherapeut, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut binnen OrthoFysio Brabant. Daarnaast heeft zij binnen OrthoFysio Brabant een aparte praktijk, speciaal gericht op vrouwen en kinderen: RelaxMom. Zij biedt behandelingen op maat aan bijvoorbeeld bij problemen rondom de zwangerschap, menopauze, hormoonbalans, overgewicht, allergieën en intoleranties. Daarnaast heeft zij de opleiding tot kinder-manueeltherapeut afgerond en is als zodanig geregistreerd bij de European Workgroup of Manual Medicine (EWMM).  Zij is hierdoor in staat om kinderen met gewrichtsfunctie-klachten in de leeftijd van 0-18 jaar ook met manuele therapie te behandelen. De behandeltechnieken die je bij deze leeftijdsgroep (zeker tot 12 jaar) gebruikt, zijn anders dan bij volwassenen:  mild en met weinig kracht, maar wel wel heel specifiek en gericht.  
Voor meer informatie en werkwijze bij kinderen: klik hier

Pieter is als fysio-manueeltherapeut tevens gespecialiseerd in dry-needling en taping technieken zoals het Medical Taping Concept. Daarnaast is hij lid van Knie Netwerk Brabant en Schouder Netwerk Brabant. 

Werkwijze Fysio-manuele therapie

Het eerste consult bestaat uit 3 onderdelen onderdelen: een vraaggesprek (screening en anamnese), een lichamelijk onderzoek en een eerste behandeling. We stellen je vragen over de klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan zijn en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij we je houding en bewegingen beoordelen en je gewrichten onderzoeken. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van de klachten zitten. Samen met jou beslissen we dan of therapie zinvol is. Zo ja, stellen we samen met jou doelen voor de therapie op, maken wij een behandelplan om die doelen te bereiken en gaat de behandeling direct van start. Zo wordt direct duidelijk na de eerste afspraak wat het vervolg is. De behandeling bestaat uit vele technieken uit de fysiotherapie en manuele therapie zoals mobilisaties en manipulaties van gewrichten, het behandelen van triggerpoints en spieren met manuele technieken (‘met de hand’) of dry-needling, eventueel taping technieken, oefeningen/training en het geven van houding-en beweegadviezen. Aan het einde van een behandelserie sturen we (met jouw goedkeuring) een rapportage naar je huisarts en/of specialist.

 

 

Ontroostbaar huilen, overstrekken, onrustig, voorkeurshouding, wil niet knuffelen, het hoofdje lijkt ‘scheef’ of ‘plat’, slecht slapen, vaak spugen..

  

 

Contact 

Heb je een vraag? of wil je een afspraak maken?

Laat het ons weten!  Vul het contactformulier hiernaast in, stuur een (Whatsapp-) bericht of een e-mail en we nemen contact met je op. 

Bellen of whatsappen

(+31) 0612695193

Praktijkadres

OrthoFysio Brabant

Sint Jorisstraat 46

5268 CP Helvoirt

Noord Brabant, NL

Contact-formulier

Dit formulier vraagt om jouw naam, email adres en/of telefoonnummer zodat wij contact met je op kunnen nemen. Jouw gegevens worden worden nooit aan derden verstrekt. Zie de privacyverklaring om te zien hoe we met jouw gegevens omgaan.