06-12695193 info@orthofysio.nl

Voeding en lifestyle

Lekker in je lijf 

Moe, dik en depri van de verkeerde voeding

 

Iedereen is wel eens op dieet geweest. Het probleem is dat bij de meeste diëten een hoop dingen NIET MAG eten en honger hebt.

Dat houdt op termijn niemand vol, je komt vaak belangrijke voedingsstoffen tekort en je maakt je stofwisseling juist trager waardoor afvallen en vooral op gewicht blijven onmogelijk is! Want laten we wel wezen: elke bekende dieetmethode (mits goed uitgevoerd ;)) werkt in theorie om af te vallen. Maar hoe behoud je daarna op een gezonde manier dat (met bloed, zweet en tranen) behaalde succes?

Het veranderen van je leefstijl met bijbehorend voedingspatroon is wél bewezen effectief. Wij leggen liever juist de nadruk op wat je WEL mag eten én waar je lijf blij van word.

Uiteindelijk is dat waar het om gaat 🙂 

Luisteren naar je lijf
De kunst is om weer te gaan luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Die kennis bezitten we van nature allemaal maar de meesten van ons zijn ver verwijderd van wat ons lichaam ons probeert te vertellen. Door ons drukke bestaan, alle informatie die we tot ons krijgen de hele dag door en door oude/foute/achterhaalde ideeën over wat ‘gezond’ is.

Neem bijvoorbeeld dieetmargarine, de verpakking roept: ‘dit is gezond, want laag in verzadigd vet en hoog in plantaardige vetten, goed voor hart en bloedvaten’. Dat deze plantaardige oliën door een ingewikkeld productieproces in hele schadelijke transvetten en geharde ontstekingsbevorderende omega-6 vetten zijn omgezet wordt achterwege gelaten door de fabrikanten. En dit is nog maar 1 voorbeeld! 
Van welke voeding worden we fit, energiek en vrolijk en van welke worden we moe, dik en depri? Er zijn natuurlijk algemene richtlijnen, maar het accent ligt voor elk lichaam anders. Dit heeft ook te maken met eventuele intoleranties, je darmflora (microbioom), genen en leefstijl.

Met voeding kun je de werking van je genen beïnvloeden. Dit onderdeel binnen de orthomoleculaire geneeskunde heet ‘Epigenetica’.

Genetische blueprint
Je krijgt vanaf de geboorte een soort genetische blueprint mee van je ouders. Hierin staat onder andere:
-Voor welke ziekten en aandoeningen je erfelijk bepaald bevattelijk bent
-Of je eerder de neiging hebt om dik te worden of juist slank
-Waar je mogelijk allergisch/intolerant voor kunt worden
-Welke voedingsstoffen je minder goed opneemt of kan omzetten in een actieve vorm die bruikbaar is voor je cellen (bijvoorbeeld vitamine D of B12)
-En nog veel meer..

Of je met deze erfelijke aanleg daadwerkelijk ziek, dik, allergisch of intolerant wordt, zo zijn de nieuwste inzichten, wordt voor een groot deel bepaald door omgevingsinvloeden, ofwel epigenetische invloeden. Zo hebben wetenschappers vastgesteld dat epigenetische mechanismen een factor zijn bij een verscheidenheid van ziekten, waaronder kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Zij zeggen dat maar in 5% van de gevallen de ziekte aan erfelijkheid kan worden toegeschreven. Nurture versus nature.

De epigenetica bepaald welke genen wel of niet tot expressie komen (‘aan’ gaan) en die kun je dus beïnvloeden door middel van het verbeteren van de omgevingsfactoren op het gebied van leefstijl, voeding, medicijnen, mindset, stress, beweging, roken, toxinen en slaap. Voor meer informatie over epigenetica zie bijvoorbeeld deze link of deze link!

 

‘Eating well

is a form of

self-respect’

Een goede balans tussen voor jou persoonlijk geschikte voeding, beweging, ontspanning EN een leuk leven 🙂

Ook voor kids!

Voeding

Heeft je kind last van buikpijn, diarree, uitslag, eczeem, astma, hoofdpijn of gedragsproblemen? Neem de voeding eens goed onder de loep en laat onderzoek naar intoleranties en/of allergieën doen.

Orthomoleculaire geneeskunde

ADHD, autisme, buikpijn, darmklachten, diarree, intoleranties, reflux, eczeem, luchtwegklachten, wisselende stemmingen en keel-, neus- en oorklachten komen al op hele jonge leeftijd voor. Steeds meer kinderen hebben chronische ziekten. Leer wat je kan doen met voeding en supplementen.

Afspraak maken?

of heb je een vraag?

Vul het afspraakformulier hiernaast in, stuur een (Whatsapp-) bericht of een e-mail en we nemen zo snel mogelijk contact met je op! 

Bellen of whatsappen

(+31) 0612695193

Praktijkadres

OrthoFysio Brabant

Sint Jorisstraat 46

5268 CP Helvoirt

Noord Brabant, NL

Afspraak formulier

Dit formulier vraagt om jouw naam, email adres en/of telefoonnummer zodat wij contact met je op kunnen nemen. Jouw gegevens worden worden nooit aan derden verstrekt. Zie de privacyverklaring om te zien hoe we met jouw gegevens omgaan.