06-12695193 info@orthofysio.nl

Orthomoleculaire
geneeskunde

Wat is dat?

Voeding- en leefstijl geneeskunde

Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist. Moleculair verwijst naar de moleculen in het lichaam en in voedingsstoffen. Orthomoleculaire geneeskunde streeft naar optimale concentraties van voedingstoffen in het lichaam.
Eigenlijk betekent orthomoleculaire geneeskunde simpelweg voeding- en leefstijlgeneeskunde. Net zo makkelijk. 

Wist je dat??

  • De mens bestaat uit ongeveer 70 biljoen cellen. In elke cel vinden 30.000 tot 100.000 biochemische reacties plaats per secondeHierbij zijn o.a. hormonen, vitaminen, mineralen, neurotransmitters en enzymen betrokken.
  • In dit ontzettend complexe systeem alle processen optimaal moeten verlopen om gezondheid in stand te houden.
  • De orthomoleculaire geneeskunde zich richt op het optimaliseren hiervan, door:
    1. Het verbeteren van de toevoer en opname van gezonde voedingsstoffen (hiervoor is een goede werking van het spijsverteringssysteem nodig) zodat de cellen kunnen worden voorzien van alle stoffen die ze nodig hebben.
    2. Het zo mogelijk vermijden van belastende/giftige stoffen waarmee we via onze spijsvertering, de lucht, onze huid en slijmvliezen in aanraking komen.
  • Het helaas tegenwoordig, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk is om via voedsel aan optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te komen. Onder andere door verarming van onze landbouwgrond bevat groente en fruit tegenwoordig veel minder vitamines en mineralen dan pakweg 20 jaar geleden.

Conflict met onze ‘oergenen’
Onze genen zijn in 35.000 jaar nauwelijks veranderd; ons lichaam en onze voedingsbehoeften zijn identiek gebleven. Maar ons voedingspatroon is enorm veranderd en dat veroorzaakt een conflict met onze ‘oergenen’. De allergrootste veranderingen zijn die van de afgelopen decennia.


Een kort geschiedenislesje
Onze voorouders waren duizenden jaren geleden jager-verzamelaar. Zij aten planten, zaden, bonen, noten, vlees van wilde dieren en vissen; voornamelijk groente en fruit.

Vanuit het midden-Oosten werd er 10.000 voor Chr. langzaamaan een start gemaakt met landbouw en veeteelt; de landbouwrevolutie was een feit. Men ging zich vestigen op één plaats, men begon graan en zuivel te gebruiken en dieren te houden voor vlees en melk. De eerste welvaartsziekten en gebreksziekten ontstonden.

De industrialisatie deed zijn intrede ongeveer 200 jaar geleden. Voedingswaren als meel, suiker en vetten werden geraffineerd en daardoor beroofd van essentiële stoffen, er werden minderwaardige transvetten en geraffineerd zout toegevoegd. Het accent in de voedingsindustrie kwam te liggen op massaproductie: zoveel mogelijk monden voeden, met zo goedkoop mogelijke grondstoffen.

Als laatste komen we bij de tegenwoordige tijd, waarin er massaal pesticiden, hormonen, antibiotica, medicijnen, landbouwchemicaliën, kleurstoffen en conserveringsmiddelen aan ons eten wordt toegevoegd. Aan veel van ons eten is ‘geknutseld’ en het heeft niet meer de samenstelling zoals onze voorouders kenden. Snoep, suiker en al het geconserveerde eten bestaat pas enkele tientallen jaren.

Het is interessant om te zien dat de top 10 van voedselallergieën veel ‘recent’ geïntroduceerde producten bevat: granen (gluten), tarwe, rijst, mout, rogge en zuivel (lactose/caseïne).

Er wordt veel voeding zonder echte voedingswaarde gegeten, meer vulling dan echte voeding waar je lichaam wat mee kan. Essentieel is echter: wat hebben onze cellen, organen en weefsels nu werkelijk nodig om te kunnen functioneren? Welke bouwstenen? Ofwel welke voeding?

Daar heb je het vakgebied van de orthomoleculaire geneeskunde, ofwel voedingsgeneeskunde!

 

Wanneer orthomoleculaire therapie?

-Vermoeidheid, burnout, stress of niet lekker in je vel

-Gewrichtsklachten, artrose, reumatische aandoeningen

-Hormonale klachten zoals menstruatieklachten en overgangsklachten, gezond zwanger worden en herstel na de zwangerschap

-Buikpijn, problemen met het verteren van eten, voedselintoleranties

-Allergie, hooikoorts of astma

-Problemen met afvallen, cholesterol, suikerspiegel of bloeddruk

-Huidproblemen zoals acne, eczeem, psoriasis

-Chronische pijnklachten

-Preventie van klachten en bereiken van een optimale gezondheid

Orthomoleculaire geneeskunde voor kids

ADHD, autisme, buikpijn, darmklachten, diarree, intoleranties, reflux, eczeem, luchtwegklachten, wisselende stemmingen en keel-, neus- en oorklachten komen al op hele jonge leeftijd voor. Steeds meer kinderen hebben chronische ziekten. Leer wat je kan doen met voeding en supplementen!

Systemen en processen die beïnvloed kunnen worden d.m.v. orthomoleculaire geneeskunde:

  • De vitaminen- en mineralenhuishouding
  • Het bewegingsapparaat
  • De spijsverteringsysteem
  • Het immuunsysteem
  • Verbranding en energie aanmaak
  • De stofwisseling en gewichtsbeheersing
  • Pijn- en ontstekingsprocessen
  • Vroegtijdige veroudering
  • Het hormonale- en neurotransmittersysteem
  • De psyche
  • Slaap, ontspanning en bioritme 

APK

Hoe hoog is jouw gezondheids-saldo?

Onze auto laten we jaarlijks APK keuren en krijgt vervolgens een kleine of grote beurt. Dit vinden we heel normaal. Een regelmatige check en onderhoudsbehandeling van ons lichaam kost evenveel… maar hoeveel mensen doen dit op regelmatige basis?

Weet jij hoe hoog het saldo op jouw gezondheidsbankrekening is?
-Riant en kan het tegen een stootje?
-Of sta je bijna bankroet?

Alles wat je goed doet voor je lichaam laat je gezondheids-saldo stijgen. Als je veel goed doet dan kun je je best regelmatig veroorloven om iets te doen wat niet zo gezond….maar wel ERRUG lekker is!
Is je saldo te laag, dan brengt elk gebakje je dichter bij situatie bankroet..

Hoe hoog is jouw gezondheids-saldo?

Lees op de  homepage verder….of klik HIER voor meer informatie over mogelijke orthomoleculaire onderzoeken.

Afspraak maken?

of heb je een vraag?

Vul het afspraakformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op! 

Bellen of whatsappen

(+31) 0612695193

Praktijkadres

OrthoFysio Brabant

Sint Jorisstraat 46

5268 CP Helvoirt

Noord Brabant, NL

Afspraak formulier

Dit formulier vraagt om jouw naam, email adres en telefoonnummer zodat wij contact met je op kunnen nemen. Jouw gegevens worden worden nooit aan derden verstrekt. Zie de privacyverklaring om te zien hoe we met jouw gegevens omgaan.