06-12695193 info@orthofysio.nl

Genetische blueprint

 Van welke voeding worden we fit, energiek en vrolijk en van welke worden we moe, dik en depri? Er zijn natuurlijk algemene richtlijnen, maar het accent ligt voor elk lichaam anders. Dit heeft ook te maken met eventuele intoleranties, de darmflora (microbioom), je genen en leefstijl. Met voeding kun je de werking van je genen beïnvloeden. Dit onderdeel binnen de orthomoleculaire geneeskunde heet ‘epigenetica’. Dit is de wetenschappelijke studie naar de uitwerking van je genen op je ontwikkeling. Dit zal ik even uitleggen..

Je krijgt vanaf de geboorte een soort genetische blueprint mee van je ouders. Hierin staat onder andere:

-Voor welke ziekten en aandoeningen je erfelijk bepaald bevattelijk bent
-Of je eerder de neiging hebt om dik te worden of juist slank

-Waar je mogelijk allergisch/intolerant voor kunt worden 

-Welke voedingsstoffen je minder goed opneemt / kan omzetten in een actieve vorm die bruikbaar is voor je cellen (bijvoorbeeld vitamine D of B12)

-etc.

Nurture versus nature

Of je met deze erfelijke aanleg daadwerkelijk ziek, dik, allergisch of intolerant wordt, zo zijn de nieuwste inzichten, wordt voor een groot deel bepaald door omgevingsinvloeden. Zo hebben wetenschappers vastgesteld dat epigenetische mechanismen een factor zijn bij een verscheidenheid van ziekten, waaronder kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Zij zeggen dat maar in 5% van de gevallen de ziekte aan erfelijkheid kan worden toegeschreven. Nurture versus nature.

Epigenetica

De epigenetica bepaald welke genen wel of niet tot expressie komen (‘aan’ gaan) en die kun je dus beïnvloeden door middel van het verbeteren van de omgevingsfactoren op het gebied van leefstijl, voeding, medicijnen, mindset, stress, beweging, roken, toxinen en slaap. Voor meer informatie over epigenetica zie bijvoorbeeld deze link of deze link!

Wil je meer lezen over orthomoleculaire geneeskunde op deze site? Lees dan hier verder.