06-12695193 info@orthofysio.nl

Je kunt geen krant openslaan of je leest iets over het belang van vitamine D tegen het Coronavirus. De regering in het Verenigd Koninkrijk beveelt vanaf nu ook vitamine D suppletie aan in het gevecht tegen corona.

Goed nieuws dat wetenschappers en overheden het belang van vitamines en het versterken van het immuunsysteem inzien!


Advies vitamine D suppletie in het Verenigd Koninkrijk 

“Ik heb de wetenschappers gevraagd nogmaals te kijken naar de impact van vitamine D op weerstand en immuniteit”, aldus Matt Hancock, de Britse minister van gezondheid.

“Er is nieuw bewijs dat de afgelopen weken aan het licht is gekomen. Ik wil er zeker van zijn dat deze resultaten worden meegenomen in de besluitvorming. Ik kan u wel al vertellen dat we de publieke communicatie rondom vitamine D gaan uitbreiden. Vitamine D kan de algehele gezondheid verbeteren en er zijn geen bijkomende nadelen wanneer de vitamine extra wordt genomen. Mensen zouden dus kunnen overwegen vitamine D te suppleren”. 

De toon was totaal anders dan de opmerkingen die eerder deze maand werden gemaakt.. Hancock verklaarde toen dat door de overheid geleid onderzoek aantoonde dat vitamine D geen enkel effect had op het verlichten van het virus.

 

Vitamine D tekort zorgt voor ernstiger ziekteverloop Covid-19

 We nemen even kort de resultaten door. Er bestaat een link tussen klinisch herstel en vitamine D, althans dat blijkt uit een grootschalige studie onder leiding van de Northwestern University. In dit onderzoek werden dagelijkse opname-, herstel- en overlijdensgegevens uit ernstig getroffen landen onderzocht.  De onderzoekers vonden dat landen waar vaak vitamine D tekorten voorkomen ook een hoger sterftecijfer door COVID-19 hebben, in tegenstelling tot landen waar D deficiëntie minder vaak voorkomt. Bovendien bleek uit de studie dat vitamine D deficiëntie in 17,3 procent van de gevallen voor een ernstiger ziekteverloop te zorgen.

 

Beschermt vitamine D tegen Corona?

De ommekeer van het Britse parlement werd ontketend toen de Queen Mary University of Londondeze week een nieuwe klinische proef lanceerden. Doel van de studie is te onderzoeken of vitamine D suppletie zou kunnen beschermen tegen COVID-19.

Het zogenoemde CORONAVIT duurt zes maanden en zal meer dan 5.000 respondenten behelzen. De proef omvat een vitamine D-test met een vingerprik bij de post, die zal worden verwerkt in een NHS-laboratorium. Deelnemers met lage vitamine D-spiegels krijgen zes maanden lang 800 (20 mcg) of 32000 IE (800 mcg) vitamine D per dag. Het team zal vervolgens de incidentie van acute luchtweginfecties bij de deelnemers volgen om te zien of vitamine D-suppletie het risico en de ernst van de infectie heeft beïnvloed.

 “Er is steeds meer bewijs dat vitamine D het risico op luchtweginfecties zou verminderen, met enkele recente onderzoeken die suggereren dat mensen met lagere vitamine D-spiegels vatbaarder zijn voor corona”, zei hoofdonderzoeker professor Adrian Martineau van de Queen Mary University of London.

 “Ongeveer 60 procent van de mensen in het VK hebben een laag vitamine D-gehalte, vooral in de winter en het voorjaar, wanneer luchtweginfecties het meest voorkomen. Vitamine D tekorten komen vaak voor bij ouderen, zwaarlijvigen, en onder mensen met een donkere huidskleur en aziaten. Alle groepen die een verhoogd risico hebben ernstig ziek te worden bij COVID-19. De Britse regering raadt mensen al aan om in de winter een laag gedoseerd vitamine-D supplement te nemen om hun botgezondheid te beschermen. Desondanks weten we niet of deze dosering effect zal hebben op COVID-19, of dat hogere doses bescherming kunnen bieden tegen het virus. De CORONAVIT proef zal testen of hogere doses vitamine D bescherming kan bieden tegen luchtinfecties, waaronder COVID-19.”

 

“Vitamine D supplementen zijn goedkoop, laag in risico en algemeen verkrijgbaar”

Hoofdonderzoeker, dr. David Jolliffe van het Blizard Institute en Institute of Population Health Sciences aan de Queen Mary University of London, voegde eraan toe: “De CORONAVIT-studie heeft het potentieel om een definitief antwoord te geven op de vraag of vitamine D bescherming biedt tegen COVID-19. Vitamine D-supplementen zijn goedkoop, laag in risico en algemeen verkrijgbaar; indien bewezen effectief, kunnen ze aanzienlijk helpen bij onze wereldwijde strijd tegen het virus.”

 

De situatie in Nederland

In de persconferenties horen we elke twee weken hetzelfde; handen wassen, anderhalve meter afstand en het liefst zelfs binnen blijven. Hopelijk komt er nu meer aandacht voor de rol die vitaminen en andere nutriënten kunnen hebben in het beteugelen van deze crisis en volgt onze regering het Britse voorbeeld!

Vitamine D is namelijk niet het enige veelbelovende nutriënt als het gaat om COVID-19. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat ook vitamine K2, vitamine C, omega-3, Vitamine D3, Zink, Quercetine, S-Acetyl-L-Glutathion, Resveratrol ook een hele belangrijke rol kunnen spelen

Hierover later meer!

 

Referenties

Daneshkhah, A., Agrawal, V., Eshein, A., Subramanian, H., Roy, H. K., & Backman, V. (2020). The Possible Role of Vitamin D in Suppressing Cytokine Storm and Associated Mortality in COVID-19 Patients. medRxiv.

www.sohf.nl 

www.ad.nl