06-12695193 info@orthofysio.nl

Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist. Moleculair verwijst naar de moleculen in het lichaam en in voedingsstoffen. Orthomoleculaire geneeskunde streeft naar optimale concentraties van voedingstoffen in het lichaam. Eigenlijk betekent orthomoleculaire geneeskunde simpelweg voedingsgeneeskunde. 

Orthomoleculaire geneeskunde voor, tijdens en na de zwangerschap
Juist tijdens (en vóór!) de zwangerschap kun je al zo veel invloed hebben op de aanleg en groei van je kindje. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek bevestigd dit (zie bijvoorbeeld: Chavarro et al. 2008). Hoe beter je voor jezelf zorgt, qua voeding, leefstijl, supplementen en stressreductie, hoe beter de basis is voor je kleintje. Die haalt immers al zijn bouwstoffen uit de cellen van jouw lichaam! Alles wat je tot je neemt via je spijsvertering, luchtwegen, huid en slijmvliezen komt uiteindelijk bij de placenta en foetus terecht.  Als er één periode in je leven is waarin het super belangrijk is om gezond te leven..

 
Zwangerschapsvitamines
Hoe optimaler jouw eigen cellen zijn gevuld met belangrijke nutriënten (voedingsstoffen) als vitaminen, mineralen, vetzuren en antioxidanten, hoe beter. Optimaal betekent dat de ideale hoeveelheid stoffen in de juiste verhouding aanwezig zijn. Het is algemeen bekend dat je zwangerschapsvitamines moet slikken met foliumzuur, vitamine B12 en vitamine D. 
Een goede zwangerschapsmulti is inderdaad een must, want met alleen gezonde voeding krijg je nooit voldoende binnen. Maar welke gebruik je dan? Er is heel veel verschil in kwaliteit, biologische opneembaarheid, synthetisch of op natuurlijke basis, veiligheid en stabiliteit. 
Ik adviseer je ook om te kijken of je geen nutriëntentekorten hebt (en dit te herstellen), je hormonale systeem in balans te brengen, stress te beperken, te zorgen voor een gezond gewicht, eventuele voedingsintoleranties of verteringsproblemen te onderzoeken en giftige stoffen te vermijden, ruim voordat je gaat proberen zwanger te worden. 

Zwangerschapsdepletie
Na de zwangerschap zijn er vaak toch nog tekorten aan nutriënten bij jou ontstaan. Je hebt een kindje laten groeien in jouw buik en alle benodigde stoffen voor zijn groei zijn uit jouw lichaam gekomen. Dit wordt ook wel zwangerschapsdepletie genoemd. Wat kun je daar ontzettend moe, sjagerijnig, depressief, zwak en ziek van zijn. Dat kun je niet gebruiken in een periode dat er ontzettend veel van je wordt gevraagd! Het is dus zaak deze tekorten zo snel mogelijk weer aan te vullen en je lijf weer in balans te krijgen, ook op hormonaal en neurotransmitter gebied. 

Het gekke is dat er heel veel aandacht is voor de moeder als zij zwanger is… 
Controles, bloedonderzoeken.. maar na de bevalling heb je nog een controle bij je verloskundige en daarna moet je het zelf maar uitzoeken. Er wordt geen bloed meer afgenomen, niets meer getest..
Zeker voor deze groep van moeders die niet zo heel lekker uit de strijd komen wil ik een verschil proberen te maken.
Eerst preventief voor en tijdens de zwangerschap, maar zeker ook daarna als je klachten hebt en niet goed hersteld. Je hoeft het niet te accepteren als je je niet goed voelt. Dit is niet iets ‘wat er gewoon bij hoort’. Jij bent niet zwakker dan de buurvrouw die na haar bevalling binnen een paar dagen al weer vrolijk in de supermarkt staat.

 

Er is heel veel te bereiken met orthomoleculaire geneeskunde, voeding en leefstijl aanpassingen en fysio-/manuele therapie!

Lees meer op: www.relaxmom.nl (onderdeel van OrthoFysio Brabant, speciaal voor vrouwen en kinderen)! 

Wil je weten wat ik voor jou persoonlijk kan betekenen? Vul het contactformulier in en ik neem vrijblijvend contact met je op.

Groetjes!
Inge